Efectul de turma

Asa cum se pare ca am reusit, ca un blogger desarvarsit si scarbit de eticheta sa actuala, voi scrie in continuare cateva pareri stupide, pe care eu le cred interesante si vreau sa le impartasesc lumii… sau celor doi cititori. Au trecut cativa ani buni de cand acest om a ajuns la concluzia ca orice ar face nu ii va intelege pe ceilalti om din jurul sau. Si cand spun „nu ii va intelege” ma refer la toate caracteristicile anormale pe care acestia le prezinta. Sa fie asta natura omului? Sa fie a noastra menire sclavagismul si limitarea gandirii? Iata cateva elemente pe care le consider inrobitoare a omului si a chestiei cu care ne mandrim atat de mult, a ratiunii, intr-o mica sau mai mare masura.

Moda

Ce este un D&G? Ce este un Versace? Ei bine, un „din aia” este un instrument de a manipula masele. Nu spun ca se face in mod intentionat, si totusi, o forma de limitare foarte interesanta, pe langa faptul ca o „inghiti” fara sa te doara, te face chiar sa te simti bine in pielea ta, sau in hainele tale. Sa explic: odata ce ai luat un tricou DOAR pentru ca este „de firma” ai mai pus un stalp la gardul mintii tale, ai mai dat o palma liberului arbitru. Da, tu vrei sa-l iei, dar nu ai habar ca de fapt subconstientul te impinge sa o faci doar pentru a fi in pas cu moda, doar pentru a arata ca ceilalti. Intelegi? Ca cei-lal-ti! Adica ai murit. Ai murit si ai ajuns in groapa sobolaniilor, dar nu iti face griji, sunt ei hidosi, dar sunt ca tine, uita-te in oglinda, ai ajuns ca ei. Ti-ai pierdut simtul originalitatii, ti-ai pierdut… ei bine… te-ai pierdut, esti pierdut.

Televizorul

Ca e vorba de o emisiune, un talk-show, chiar si stirile tot ce vezi insulta realitatea si te insulta pe tine fara sa iti dai seama. Nu pun bazele unei noi conspiratii, dar odata ce deschizi gura larg la minciunile unui reporter corupt sau unui senator lacom mintea ta proceseaza un singur lucru: ce ai auzit si vazut. Deseori oamenii au incredere in alti oameni, deseori oamenii cred ce vad si aud la televizor fara sa isi puna intrebari in legatura cu veridicitatea informatiilor. Si astfel ne-am pierdut, ne-am inchis intr-o cusca si am aruncat cheia.

Religia

Probabil cea mai cunoscuta forma de manipulare si inrobire este apartenenta la un cult. Cred ca ceva este acolo, cred in bine si rau, binele si raul dupa standardele mele de om rational. Nu pot critica ortodoxismul pentru ca… sau budismul pentru ca… pe departe asta sa fie intentia mea. Intentia mea este de a arata ca religia ne limiteaza de fiecare data cand facem ceva pentru ca asa trebuie. Pentru ca asa trebuie? O mare mare parte din membrii ortodoxismului, vorbim despre aceasta religie pentru am cat de cat habar, se roaga, se duc duminica la biserica pentru ca asa scrie in scriptura sau ca asa ne invata preotul. Dar oare asta inseamna religia? Sa respecti niste traditii, iar singura satisfactie din toate astea sa fie ca la sfarsitul zilei ai facut tot ce ai citit si auzit ca trebuie sa faci ca sa ajungi in imparatia cerului, asta inseamna religie? Daca raspunsul e da, atunci esti incarcerat in cea mai teribila inchisoare din care nu mai ai scapare.

Propria noastra minte

Deseori ne spunem ca ceva exista cand nu exista doar sa ne simtim bine. Ajungem la pamant si dupa zile sau luni de amagire reusim sa ne spunem ca totul va fi bine, trebuie sa reusim sa ne spunem asta. In adancul mintii stim ca trebuie sa trecem peste si astfel ne mintim ca totul a trecut, ca totul s-a intamplat cu un scop, ca acum suntem mai puternici si ca totul va fi bine.

Daca analizam tot si toate reusim sa ne dam seama ca toate formele de manipulare exista si prospera datorita mintii noastre subdezvoltate. Daca privim in spate, de la prima farama de civilizatie oamenii au fost manipulati, sa fie asta natura omului? Sa fie a noastra menire sclavagismul si limitarea gandirii?

Publicat în Ego. Etichete: . 9 Comments »

9 răspunsuri to “Efectul de turma”

 1. tDO Says:

  „apocalipsa inevitabila a gandirii”… that still gets to me :D, gets me thinking of Mourning Beloveth >:)

 2. mercu Says:

  Stai linistit, vei auzi si citi in curand mult despre asta. Doar sa am chef sa incep serialul ala blestemat.

 3. Vania Says:

  Şi cine spune că Ortodoxia ar consta în ce s-a afirmat mai sus?

 4. mercu Says:

  Eu. Parerea mea…

 5. Livia Says:

  ce trist e adevarul….

 6. Lillee Says:

  Mare adevar ai grait…sau ma rog, sunt de acord cu tine.

 7. DianaEmma Says:

  Doi cititori?
  Numar mai multi…

 8. mercu Says:

  Mai numara odata 😛

 9. Ihriel Says:

  Menirea noastra nu este sclavagismul si limitarea gandirii, ci tocmai eliberarea din sclavagismul si limitarea in care ne arunca ignoranta.
  Consider ca un om care isi deschide mintea si sufletul catre cunoastere si nici nu se teme de lucrurile pe care le-ar putea afla, nu se poate afla in acelasi stadiu de inrobire mentala ca unul care refuza sa faca mai mult decat doar a trai, fara a-si pune nicio intrebare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: